Девет бивши служители на високи позиции в Комисията за защита на потребителите приветстват проверката на работа на КЗП от страна на Министерството на икономиката и индустрията.
В отворено писмо да медиите те заявяват, че са уволнени без каквито и да било принципи или основания, "единствено с цел разчистване на свободни позиции за назначаване на партийни функционери и активисти на Българската социалистическа партия (БСП)". Настоящото ръководство на КЗП само за два месеца уволни главния секретар на Комисията и четирима от общо шест регионални директори на институцията. Останалите двама ръководители на регионални дирекции в момента са в болнични, но за тях също са издадени заповеди за уволнение. В някои от структурите в областните градове са уволнени и редови инспектори, пише в писмото.
Мотивите за нашите уволнения са идентични за всички ни - "дигитална некомпетентност", а повечето от нас над 10 години професионално, съвестно, с отговорност и доказана компетентност изпълняваме своите функции, пишат бившите служители на КЗП. В нито една от заповедите няма и едно доказателство или факт, които да доказват нашата непригодност да изпълняваме служебните си задължения, посочват те.
В позицията се изразяват опасения, че в контекста на предстоящата предизборна кампания контролният орган би могъл да бъде използван за тяснопартийни цели на БСП.