След като загуби подкрепата на Демократическата партия на социалистите (ДПС) и на Социалдемократическата партия (СДП) заради подписването на договор, уреждащ отношенията на държавата със Сръбската православна църква, и международната общност обърна гръб на премиера Абазович заради блокирането на избора на съдии в Конституционния съд, пише днес “Побиеда”.
Според информацията на изданието демократите на Алекса Бечич ще приемат предложената възможност и заедно с още пет парламентарни партии ще свалят 43-то правителство. Изглежда като политически парадокс, но Абазович може да има шанс за политическо спасение: ако предложи оставката си преди 19 август и инициира съставянето на техническо правителство, той самият и Гражданското движение Ура може да са част от новия екип и така да спрат политическото си пропадане. Само че дали това е моделът на поведение на Абазович, пита “Побиеда”.
Заседанието на черногорския парламент, на което трябва да се гласува инициативата за вот на недоверие към черногорското правителство, е насрочено за 19 август.
„Победа“ отбелязва, че почти няма надежда премиерът Дритан Абазович да остане на поста след 19 август, след като пет партии подеха инициативата за вот на недоверие на кабинета и европейските партньори ще му обърнат гръб.
Въпреки че съобщението от срещата в Братислава между Мирослав Лайчак, специалния представител на Европейския съюз за Западните Балкани и Алекса Бечич, лидера на Демократите, беше сравнително кратко, тази среща е много показателна, пише изданието.
 “Във времена на предизвикателства европейските политици трябва да са готови за смели решения, които означават сигурно членство на Черна гора в семейството на европейските нации. Черна гора, като първа бъдеща членка на ЕС, трябва да бъде готова да взема всички важни решения заедно с европейските партньори”, се казва в съвместното съобщение от 6 август, цитирано от изданието.
Опитният словашки дипломат знае как да каже всичко, въпреки че формално изглежда, че не е казал нищо: срещата с лидера на Демократите, от чиито гласове зависи падането на правителството на Дритан Абазович, както и мнението, че в трудни времена трябва да се вземат смели решения, е сигнал, че сега Бечич трябва да бъде важен играч и да подпомогне “ускорения европейски път на Черна гора“, коментира черногорското издание.
Преведено на езика на местната политика - Демократите трябва да гласуват за отстраняването на правителството на Абазович, което не е изпълнило обещанията, дадени в Черна гора и в Брюксел.
Дритан Абазович направи поредица от катастрофално лоши ходове, докато се представяше като черногорски реформатор, пише “Побиеда”.
На вътрешния фронт, в Черна гора, Абазович се опита да копира политиката на сръбския президент Александър Вучич.
Когато той направи промени в Прокурорския съвет и избора на нов специален прокурор, започнаха поредица от арести, за които предварително се съобщаваше чрез проправителствените медии. Стратегията “ръката на правосъдието е неудържима“ бе добре обмислена последователност от действия и много умен маркетингов ход, който значително повиши политическия рейтинг на Абазович сред обикновените граждани, „жадни за справедливост“. Истината обаче не можеше да бъде скрита дори от „търпеливите“ европейци: правителството на Абазович бавно, но сигурно, чрез пропагандирането на пагубните „Отворени Балкани“ на албанския премиер Еди Рама и Вучич, и чрез прилагането на стратегията за премахване на държавните интереси на Черна гора, поведе страната към лоното “на руско-сръбския свят“, коментира „Побиеда“.
“Тайното, арогантно подписване на унизителното за Черна гора „основно споразумение“ със Сръбската църква беше кулминацията на една античерногорска политика,” допълва изданието.
Премиерът игнорира много ясни предупреждения от Брюксел. В края на юни европейците предупредиха Дритан Абазович и министърката по европейските въпроси, че „прозорецът на възможностите за Черна гора, който се отвори благодарение на геополитическата ситуация в Украйна, бавно се затваря“.
Абазович обаче направи най-голямата грешка, когато гражданско движение УРА, което оглавява, по негово нареждане блокира избора на съдии в Конституционния съд. За европейците това беше окончателното доказателство, че това не е политикът, който ще поведе Черна гора към ЕС.
Затова сега е изправен пред труден политически избор. Дори и по някакво чудо да успее да оцелее след падането на правителството, ще е политически съсипан и е трудно да се повярва, че ще успее да състави нов кабинет.
Според информация на “Побиеда”, след като международната общност упражни допълнителен натиск през следващите няколко дни, най-вероятният изход е, че на 19 август Демократите на Алексе Бечич ще приемат предложения шанс и заедно с пет други парламентарни партии ще свалят 43-то правителство.
Но това е само първото действие на тази нова черногорска драма. Тепърва ще се види как ще бъде съставена новата изпълнителна власт, това най-вероятно техническо правителство, което трябва да подготви предсрочни парламентарни избори най-вероятно през пролетта на следващата година. Това е много време и който и да участва в техническото правителство, ще има значително предимство в подготовката за бъдещите избори.
По-рано днес в авторски текст президентът Мило Джуканович заяви, че омразата, към която и да е партия или индивид, не трябва да е по-силна от любовта към страната и призова гражданите да гласуват за тези, които няма да предадат Черна гора на следващите парламентарни избори.
От Движение „Европа сега”, лидерите на което съставяха икономическия екип на предходното правителство, заявиха, че причината за “жалката литературна творба” трябва да се търси именно в пълния отказ на Джуканович, който е лидер на ДПС, най-накрая да разбере, че е на светлинни години от всякаква мярка за патриотизъм и честност и особено за достоен живот.
„Шефът на ДПС, известен с установяването на 30-годишен авторитарен режим, участието във войните от 90-те години, унищожаването на цялата икономика, постоянното посочване на предатели, нервно и арогантно поведение, навлезе във финалната фаза на политическата изчезване, представяйки се за изхабен, на моменти дори и тъжна сянка на безславното минало“, се казва в задочния отговор на Движени “Европа сега” към президента.
Днес на политическия терен в Черна гора всеки играе срещу всеки, но след десет дни отборите неминуемо ще се оформят. Развръзката на поредната криза във властта на Черна гора предстои.