Ансамбъл от Националното училище по изкуствата (НУИ) "Панайот Пипков" в Плевен представи българското фолклорно богатство на международния фестивал "Децата на планината" в град Нови сонч, Полша. С богата програма учениците са предизвикали възторг сред публиката на форума и другите участници. Това разказа за БТА Илиан Илиев, преподавател по български танци в плевенското училище. 
"Фестивалът е с 29-годишна традиция и събира за участие деца от различни държави на възраст от 7 до 14 години", добави Илиев. 
В тазгодишното издание са участвали общо шест състава – от Литва, Румъния, България, Хърватска, Унгария, Словакия и Украйна. Както БТА съобщи, плевенският ансамбъл е избран след национална селекция, проведена в началото на годината и той е единственият представител на България в международния форум. 
На сцената на "Децата на планината" от НУИ "Панайот Пипков" са се представили 26 деца от три специалности – "Български танци", "Народно пеене" и "Народни инструменти". Според Илиан Илиев симбиозата между трите специалности се е оказала сполучлива, децата са се превърнали в екип и са създали приятелства още при подготовката си за фестивала.
"До момента, в близо 30-годишната история на фестивала, ние сме петият български състав, който участва в него и то след сериозна селекция. А нашият, плевенският ансамбъл, е единственият от училище по изкуствата. Това за нас бе допълнителен стимул за чудесното представяне на децата", отбеляза Илиев. 
По време на фестивала всеки един от чуждестранните участници е бил побратимен с полски състав. Плевенчани стават "побратими" с ансамбъл "Хонай". Заедно с него разучават танца полка, а на поляците показват кратък джиновски танц от Тракия под формата на игра. "За децата това комбиниране по двойки бе много интересно интернационално взаимодействие и на финала раздялата бе много емоционална", добави Илиан Илиев. 
В програмата на форума всеки състав е имал свой "ден", в който да представи страната си. Плевенчани са показали танцови изпълнения от три фолклорни области - Тракия, Шоплука и разбира се, най-много от средна Северна България. Истински възторг са предизвикали акапелните изпълнения на три гласа. Акцент в представянето е било и демонстрацията на най-емблематичните български обичаи, свързани с изработването на сурвачки, мартеници и кукерски маски. "Показахме и пъстра палитра от сценични костюми, за което благодарим на ръководството на училището в лицето на директора Румен Тодоров", подчерта Илиев. 
От срещите, които остават като забележителни по думите му, е тази с художествено-творческия съвет на фестивала. Сред членовете е и д-р Евгения Грънчарова, фолклорист от БАН. "Това бе изключителна изненада за мен. Получихме предложение да продължим контактите си за бъдеща съвместна дейност", добави преподавателят от плевенското училище. 
Заедно с Илиан Илиев в подготовката на децата за фестивала и за самото им представяне в Полша са участвали Красимир Кондов, диригент на детския народен хор и ръководител на сформирания оркестър, помощник-диригентът Силвия Хайдърска, Галина Георгиева, помощник-хореограф, Мартин Йорданов, корепетитор-акордеонист, Борислав Иванов, преподавател по гъдулка и диригент на музикални състави към училището, както и преводачът Ренета Росева. 
"Представянето ни в такъв международен форум ще е мотивация за нас да кандидатстваме за участие в други фестивали, за да показваме красотата на българския фолклор", категоричен е Илиан Илиев.