Зелена сол, добита от лагуната на Атанасовското езеро, ще бъде показана на Панаир на солта в Бургас. Освен зелена сол, ще бъдат изложени и други видове, традиционно добивани от лагуната и езерото, занаятчийски шоколад с морска сол от езерото, козметика с натурални продукти. Това съобщиха от Българската фондация биоразнообразие. 
Панаирът на солта ще е на 13 август в района на Атанасовското езеро. Откриването ще е от 16:00 часа.
"Тогава ще отпразнуваме и рождения ден на езерото. На същото място ще е и официалната церемония на Годишните награди на биоразнообразието и климата", каза Радостина Ценова от БФБ.
"Тази година акцент ще бъде зелената сол – най-новият продукт от лагуната, за който всеки може да научи и да опита, ако посети щандовете на панаира. От какво се произвежда, защо е "сол без сол", как така е толкова зелена са само част от въпросите, на които посетителите ще получат отговори на соленото събитие", добавиха от БФБ.  
Ще има детски работилници и една специална изненада, свързана с един от най-масовите видове птици, които живеят в езерото в момента.
В района на Атанасовското езеро, от 17:00 часа ще бъде открита изложба на карикатури "Икономия на средствата" от 25-то Габровско биенале.
От 18:30 часа ще е церемонията на БФБ за връчването на Годишните награди за биоразнообразие и климат. 
"Както обещахме миналата година, през 2022-а наградите ще бъдат раздадени през лятото и на морето, за да избегнем всички затруднения на закрито. Идеята ни е да се поздравим и позабавляваме, заради всичко, което сме постигнали през отминалата Година на биоразнообразието. Поканили сме две страхотни групи да зарадват гостите – бургаската "Прегърнат облак", които ще свирят между отделните категории и група "РЕВЮ", които ще забият накрая. Не е случайно и мястото, което сме избрали – емблематичното Атанасовско езеро, което винаги е служило като модел за симбиозата между опазена природа и бизнес, свързан с ползването на природни ресурси, но днес също е изправено пред не една и две заплахи", добави Ценова. 
На 12 август 1980 г. Атанасовско езеро е обявено за резерват, за да опази редките видове птици, които го обитават. Днес северната част е поддържан резерват, южната - защитена местност, а цялата площ на езерото и земеделските земи около него са обявени за Натура 2000 зона по Директивата за птиците и за местообитанията. 
"Вече повече от 20 години БФБ и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират специален празник около 12 август, когато е излязла заповедта за обявяването на резервата през 1980 г. И тази година няма да направим изключение, подготвили сме и голяма торта за рожденика", добави Ценова.