„Разони“,  първият кораб, който напуска Украйна по силата на споразумение, сключено с посредничеството на ООН, търси друго пристанище, за да разтовари  товара си, тъй като първоначалният ливански купувач отказва доставката, като се позовава на закъснение от повече от пет месеца, съобщи посолството на Украйна в Ливан, предаде Ройтерс.
"Според информацията, предоставена от изпращача на украинското зърно на борда на кораба „Разони",  купувачът в Ливан е отказал да приеме товара поради закъснение в условията на доставка", съобщиха от посолството във Фейсбук.
"Така че изпращачът сега търси друг получател, който да разтовари кораба или в Ливан/Триполи, или в друга държава/пристанище."
Миналата седмица корабът „Разони“ напусна Одеса, превозвайки 26 527 тона царевица. Корабът трябваше да пристигне в Ливан в неделя, но промени дестинацията си към турското пристанище Мерсин и в момента е на котва край южното крайбрежие на Турция, сочат данни от системата за проследяване на кораби Refinitiv.
ООН и Турция сключиха споразумението миналия месец след предупреждения, че спирането на украинските доставки на зърно,  предизвикано от руската инвазия в Украйна, може да доведе до сериозен недостиг на провизии и дори избухване на глад в някои части на света.
Досега около 243 000 тона царевица са били изнесени от Украйна на борда на седем кораба от първото отпътуване на 1 август, посочи Ройтерс.