„Яра Гана“ (Yara Ghana) работи с дребни фермери и доверени партньори, за да осигури висококачествени торове, които ще подкрепят националната хранителна сигурност на Гана и ще имат траен, положителен ефект върху фермерите, предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Програмата, наречена „Расти Гана“ („Grow Ghana“), ще предостави на фермерите от Гана безплатни торби с „ЯраМила Актива“ (YaraMila Actyva) като част от пакет, който ефективно ще намали с една трета средните разходи за тор на дребния фермер.
Целта е да се помогне на дребните фермери - да получат достъп до торове, които могат да си позволят, за да поддържат производството на храни и да изхранват над един милион души в цялата страна.
В тази връзка „Яра Гана“ получи доставка на 18 000 метрични тона висококачествен тор „ЯраМила Актива“  на пристанището на Тема.
Норвежката мултинационална селскостопанска компания, която е в Гана от 2007 г., отделя 20 милиона щатски долара за доставка на тези торове на местните фермери.
Очаква се програмата да бъде от полза за 100 000 дребни фермери и да помогне за подобряване на продоволствената сигурност на страната.
Войната в Украйна компрометира достъпът до торове на приемлива цена, възпрепятства способността на фермерите да изхранват своите общности и застрашава продоволствената сигурност по света.
Това засяга пряко дребните фермери, които трябва да добавят хранителни вещества за културите под формата на минерални и органични торове в полетата си.
Ако фермерите нямат достъп до надеждни и достъпни доставки на торове, това ще намали добивите и ще увеличи рисковете пред местното производство на храни.
В крайна сметка проблемът може да повлияе на доставките на храна, което да доведе до по-голям брой хора, изпадащи в продоволствена несигурност.
Луис Алфредо Перес, старши вицепрезидент на „Яра“ за Африка, каза, че пазарните решения са най-ефективният отговор за укрепване на националната продоволствена сигурност на Гана и ще имат по-добър шанс за постигане на устойчив ефект върху фермерите.
Той каза, че геополитическата ситуация и макроикономическите показатели предполагат настоящите глобални предизвикателства пред доставките на храни да се запазят за известно време.
Затова Перес каза, че „Яра“ се е ангажирала с многогодишни инициативи и ще приеме средносрочен до дългосрочен подход за укрепване на благоприятната среда на ключови пазари.
„Надяваме се да продължим този проект за поне три последователни земеделски сезона“, добави той.
Регионалният директор на „Яра“ за Западна Африка Данква Адо-Йобо,  каза, че инициативата „Расти Гана“ предоставя подход за развитие на пазарни системи, за да помогне на дребните фермери да изградят устойчиво производство.
Той каза, че това ще им помогне да допринесат за националното производство на храни.
Адо-Йобо каза, че инициативата има потенциала не само да предотврати продоволствената несигурност в Гана, но и да насърчи по-голям ангажимент за целия континент за увеличаване на устойчивостта на хранителната система, за повишаване на продоволствената сигурност и за предотвратяване на глада за 60 милиона души в Африка.
Основана през 1905 г. и със седалище в Осло, „Яра Интърнешънъл АСА“ (Yara International ASA) е водещата световна компания за агро подхранване и доставчик на екологични и земеделски решения.
Компанията има 18 000 служители и работи в повече от 60 държави.
Подкрепяйки визията на „Яра“ за свят без глад с уважение към планетата, компанията следва стратегия за устойчив растеж на стойността, насърчавайки щадящо климата подхранване на културите и енергийни решения с нулеви емисии.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)