„Идеята ни е да представяме съвременна класическа музика – нещо, което смятаме, че липсва в България. Липсва това да се представя музиката на композитори, които в момента я създават и преживяват. Също липсва и публика за такава музика. Нашата идея е да развием точно това и по някакъв начин да опитаме да споделим класическата музика с един съвременен прочит сред публика, която по една или друга причина не би влязла в концертната зала, но пък не се знае дали има интерес към нея“. Това каза цигуларката Смиляна Лозанова по време на международния джазфестивал в Боровец.
На сцената тя ще се качи като част от ансамбъл MYX’D. В него свирят още Юлиян Стоянов (цигулка), Димитър Московски (кларинет), Кристиян Чернев (виолончело) и Мирослав Георгиев (пиано).
„Ние всички споделяме идеята, че класическата музика - създадена преди 200, 100 години или днес, е многолика и може в един момент да импонира на един човек по начин, по който той не е очаквал“, коментира Лозанова.
На концерта в Боровец MYX’D представя произведения на Йохан Себастиан Бах, Лудвиг ван Бетовен, Едвард Григ, Джакомо Пучини, Пьотър Чайковски и др. Изпълненията на ансамбъла са част от акцента, който форумът ще поставя върху джазмузиката в класически вариант, каза директорът на фестивала д-р Татяна Илиева.
„Ние чувстваме една все по-важна отговорност, която носим като посланици на музиката изобщо по света. Защото смятам, че ние всички много добре знаем какво огромно предизвикателство става все повече и повече огромната пропаст, която се разширява, между нашето изкуство, да го наречем, и общата публика, която все по-малко знае какво е класическа музика. Съвсем по-нарастващ е броят на хората, които никога не са чували, че има зала „България“, че има Симфоничен оркестър и т.н. И в този смисъл ние имаме една огромна отговорност да можем не само да запазим тази музика, но и да я поднесем по един начин, който е адекватен на контекста на съвременното поколение“, коментира и Димитър Московски.
Във втората фестивална вечер в Боровец ще се представи и сръбският „Кал бенд“. Групата свири комбинация от музиката на Западните Балкани и суинг, джаз, блус и поп. „Каквото и да имаме сетлист, аз просто гледам хората и реагирам. Това е двустранен процес“, коментира основателят на „Кал бенд“ Драган Ристич.
Той дава начало на групата през 1996 г., когато изпълнява дует с българската певица Виолета Василева. За официална рождена година на „Кал бенд“ обаче Ристич приема 2006 г., когато е записан първият албум. Името на формацията е избрано заради значението на думата „кал“ от санскрит – черно.
Последният сингъл на групата е озаглавен „Глава 23“. „Ние сме силно повлияни от ромската, от нашата култура. Както знаете, има преговори между Сърбия и ЕС. И там има глава 23-а. Във втората част от нея ЕС иска да се подобри състоянието на всички уязвими групи, сред които и ромите. И тогава Сърбия започва план за действие да включи ромското население. Вече 10 години тече този план“, коментира още Ристич.