Традиционният мевлид-събор в с. Горно Прахово, община Ардино, събра днес стотици жители на селото и региона, както и изселници, пристигнали от Турция и Западна Европа, съобщиха от местната администрация.  Съборът се прави след двегодишно прекъсване по време на ковид пандемията. Духовници, водени от 84-годишния имам на медресето в Долно Прахово - Нуридин Ибрахим, четоха айети от Корана, отбелязват организаторите на събитието.
Съборът се състоя край чешмата в местността Насуфлар съртъ. Гостите на религиозния обред почетоха паметта на загинали по време на Балканската война местни жители.  Участниците в събора бяха нагостени с 15 казана пилаф, сготвен от дългогодишния майстор-готвач от Ардино Супхи Исмаил. Разходите по организирането на събитието са поети от местни жители, които живеят и работят в Белгия, уточниха от администрацията. На мевлит-събора присъстваха народни представители от 47-ия парламент и представители на местната власт.
Празник се състоя и в Джебел. Програмата на двудневния фестивал „Дни на джебелчани“ включва концерти, фермерско изложение и кулинарна изложба „Магията на Родопите", турнири, показ на гоблени, огнено шоу.