Карабурун-Сазан, единственият национален морски парк, обхващащ площ от около 1,9 км, през последните години се превърна в туристическа атракция за много местни и чуждестранни посетители, които пристигат с круизни кораби, тръгващи от пристанището Вльора. Това предаде специално за БТА албанската агенция АТА.
През летните месеци круизните кораби работят с по-плътен график, като плават почти всеки ден.
Директорът на Регионалната администрация на защитените територии, Вльора, Неджип Хисолакой, каза за ATA, че „само през месеците юни и юли 17 553 местни и чуждестранни туристи са посетили парка. Те са пристигнали с туристическите кораби, които тръгват от пристанище Вльора ".
 По думите му паркът се посещава основно от италиански, гръцки, полски, френски, немски и други туристи.
Разходката с корабче до Карабурун-Сазан предлага възможности за посещение на парка, както и залива Вльора.
Заслужава да се спомене природната забележителност - пещерата на Хаджи Али (най-посещаваната атракция от туристи), природният и културен залив Грама (най-отдалечената южна част на морския парк), остров Сазан - най-голямата атракция, откакто този остров беше отворен за обществеността. За всички, които желаят да си починат на спокойствие сред природата, морският парк предлага уникално природно изживяване по бреговете на Свети Василий, Свети Ян, Дяволския залив.
Обявен през 2010 г. за морски национален парк, Карабурун-Сазани е единственият национален морски парк в Албания.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)