Стотици хиляди зрители днес се струпаха около историческите канали на Амстердам, за да отпразнуват Парада на каналите - флотилия от 80 ярко украсени лодки, пълна с празнуващи и пеещи хора, размахващи знамена с цветовете на дъгата, балони и чадъри, съобщи Асошиейтед прес.
Лодките, представляващи групи за защита на правата, барове, марки за дрехи и дори холандската армия, бавно си проправяха път по каналите, за да възобновят изключително популярния за ЛГБТИК общността прайд парад след две години отменяне заради пандемията от КОВИД-19.
"Очакваме с нетърпение едно специално издание, в което "да бъдеш такъв, какъвто си, и да обичаш това, което искаш" е норма, а посланието е борба за равни права", заяви директорът на Амстердам Прайд Люсиен Шпе де Кастийо Руис.
По каналите и мостовете се бяха събрали по няколко редици зрители, за да наблюдават 25-ата версия на парада.
В началото на събитието полицията спря лодка, подкрепяща протестите на фермерите, които от седмици излизат срещу правителствените планове за намаляване на азотните емисии. Само 80 лодки бяха допуснати до участие в събитието, като те трябваше да се регистрират предварително.
Лодката на фермерите беше украсена с флагове с надписи "Гордеем се с фермерите" и "Няма фермер, няма храна".