Италия получава помощ от Франция и Германия за справяне с мигрантите, пристигащи от Африка през Средиземно море, съобщи вътрешното министерство на страната, два месеца след европейско споразумение за разпределяне на пристигащите с лодки мигранти, съобщи ДПА.
През последните дни френска делегация в югоизточния град Бари подбра група от мигранти за разселване във Франция. Германия планира аналогична мисия през този месец, според министерството.
Италия е първата дестинация на мигрантите, пресичащи от Северна Африка. Рим призовава от години за повече помощ от други страни от Европейския съюз и на 10 юни 21 страни членки приеха механизъм за солидарност, който да помогне на южните членки на ЕС.
До момента 13 страни членки са изразили готовност да приемат над 8000 души, съобщи тази седмица говорителка на Европейската комисия. Италианската вътрешна министърка Лучана Ламорджезе определи това като "историческа стъпка за съюза".
До момента италианските власти са регистрирали пристигането на над 42 000 мигранти тази година, сериозно повишение спрямо около 30 000 през миналата година.
Дясноцентристкият политически съюз, който според прогнозите се очаква да спечели изборите на 25 септември, обеща по-силни действия срещу мигрантите. Матео Салвини, лидер на дясната партия "Лига", заяви днес по време на посещение на италианския остров Лампедуза, че ще назначи специален комисар за спиране на потока на мигранти.  Джорджа Мелони, лидерка на крайнодясната партия "Италиански братя", която води в проучванията, заяви, че планира да интернира мигранти в лагери в Северна Африка, припомня ДПА.