Президентът Нана Адо Данква Акуфо-Адо казва, че е много оптимистично настроен, че икономиката на Гана ще се възстанови и ще стане по-силна, предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Той каза, че въпреки настоящите икономически предизвикателства, които компрометираха финансите на нацията, програмите и политиките, въведени от неговата администрация, ще върнат страната по пътя на растежа и просперитета.
В реч в Акра в четвъртък на тазгодишния обяд за възрастни граждани в Деня на основателите, президентът заяви увереност, че духът на ганайците да се справят ще бъде използван в усилията за разрешаване на сегашните икономически затруднения на страната.
„От постигането на независимост преди 65 години ние се оплакваме от факта, че нашата нация не е достигнала своя огромен потенциал и страни, като например страните в Югоизточна Азия като Корея и Малайзия, които получиха своята независимост по същото време, а ни изпревариха в развитието си”.
„Въпреки многото препятствия, които трябваше да преодолеем, включително продължителни периоди на нестабилност и военно управление, подхранвани от няколко държавни преврати, това, с което продължавам да се гордея, е духът на ганайците да се справят и решимостта ни да се огъваме от трудностите и да позволим на сегашните обстоятелства и предизвикателства да оформят нашето колективно бъдеще“, каза той.
Президентът Акуфо-Адо заяви, че правителството предприема мерки, включително търсене на помощ от Международния валутен фонд, за подкрепа на икономиката в краткосрочен план.
„Уверен съм, че ще съживим и възстановим икономиката и ще върнем нашата нация на пътя на бърз икономически растеж, сценарий, с който бяхме свикнали през последните три години, непосредствено преди пандемията.
„Заклевам се тържествено пред вас. Оставам категоричен оптимист за бъдещето на Гана, което продължавам да вярвам, че е светло“, каза той.
Президентът обяви плановете на правителството да връчи национални награди на ганайци, които са се отличили в различни области, особено тези, които подкрепят борбата срещу пандемията от ковид-19.
На събитието присъстваха вицепрезидентът д-р Махамуду Бавумия, началникът на щаба г-жа Фрема Акосуа Осей Опаре, членове на Държавния съвет, някои държавни министри и висши държавни служители.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)