Румънският спортист Каталин Кирила се класира в четвъртък директно за финала на дисциплината 1000 м едноместно кану на Световното първенство по кану-каяк в Халифакс (Канада), след като постигна същия успех ден преди това в състезанието на 500 м, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.
Кирила спечели втората серия с време 3 мин. 59 сек. 40/100 и се класира директно за финала, насрочен за 7 август. В надпреварата за първото място, единственото, което гарантира директна квалификация, Кирила победи бразилеца Исакиас Кейрос дос Сантос, олимпийски шампион от Токио и многократен световен шампион с 30/1000.
Каталин Чирила, който се състезава в категорията на едноместното кану, е единственият румънски спортист, който вече се е класирал за финалите на Световното първенство: съответно на 500 м (в събота) и 1000 м (в неделя) с добри шансове за победа медал.
Отборът на Румъния участва с шестима състезатели, водени от старши треньора Флорин Попеску на Световното първенство в Халифакс и целта им е класиране на 4-6 място или от 6-9 място.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)