Германските въоръжени сили са изтеглили 60 войници от логистичната база на летището в малийската столица Бамако, изпълнявайки искане на местното правителство, предаде ДПА. 
Военнослужещите са прехвърлени в близкия лагер на ООН "Бифрост", съобщи днес Бундесверът. Този ход обаче допълнително усложнява условията за разполагане на германските войници в Мали.
По-рано тази седмица ръководеното от военните правителство на Мали забрани на чуждестранните войски да влизат в участъка на столичното летище, където се помещава мироопазващата мисия на ООН МИНУСМА. На всички войници, включително 60-те от Бундесвера, беше наредено да напуснат помещенията.
MИНУСМА е мироопазваща сила, създадена за укрепване на сигурността в африканската държава след бунта на туарегите през 2012 г., който беше ранен етап от продължаващия досега въоръжен конфликт в страната.
От 2012 г. насам Мали, с население от около 20 милиона души, преживя три военни преврата и се смята за изключително нестабилна страна. В някои части от нея действат и ислямистки терористични групи.
Германия е сред страните, които са изпратили войски под знамето на мироопазващата операция MИНУСМА. 
Западните сили обаче преразглеждат ангажиментите си към Мали на фона на враждебността на тамошните военни управници. Франция и други европейски държави наскоро изтеглиха войските, участващи в антитерористични операции там.
Миналия месец осем членове на германските въоръжени сили бяха възпрепятствани да се качат на граждански полет от малийските власти в акт, който Берлин нарече "тормоз".