Поздравявам служебния кабинет, че първото действие е в посока за овладяване на енергийната криза. Това заяви в град Левски пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.
Много хора ми се обадиха и казаха, че е добре, че има щаб за управление на рисковете в енергетиката, добави тя. "Вярвам на Иван Иванов, че газ за отоплителния сезон ще има, но, за съжаление, на много по-висока цена. Вече се чуват призиви прокуратурата да се заеме с този въпрос, за да се види кой и защо докара България до тази ситуация. Вероятно тя и ще се самосезира", коментира вицепрезидентът.
В отговор на въпрос Йотова заяви, че най-важното сега за БСП е да се подготви за предстоящите избори и да направи една сериозна и убедителна кампания, и да излезе "от тази унизителна ситуация на присъдружна партия. Смятам, че в момента една от най-големите опасности пред левите избиратели, пред социалистите, е те да бъдат разделени между БСП и президентската институция", изтъкна Йотова.
Вицепрезидентът благодари на кмета на община Левски Любка Александрова, че са решили да върнат отново тримата големи творци – Дончо Цончев, Григор Вачков и Георги Парцалев, в родния край. "Това са големи личности, които ще останат в пантеона на българската култура. Съжалявам, че последните седем месеца бяха загубен период за българската култура", отбеляза Йотова.
Илияна Йотова стана патрон на инициативата на община Левски за събиране на средства и издигане на скулптурната композиция "Земляци" на тримата творци в град Левски. Вицепрезидентът участва в учредителното събрание на инициативния комитет за реализирането на идеята.
Очаква се композицията от бронз да бъде готова след една година със събрани над сто хиляди лева, според инициаторите от град Левски.