Той е роден преди точно 30 години в София. Завършил е скулптура в Националната художествена академия, специализира в Кралската академия, в Антверпен. Но, освен художник, Мартиан Табаков е и музикант, и актьор, и композитор, чиято енергия и харизматичност превръщат всеки негов проект във вдъхновяващ празник за сетивата.
„Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят" е наречена неговата нова самостоятелна изложба. По думите му тя „произлиза“ от друг проект, който се казва „Среда и обитатели“ (2021), където темата е сходна.

„Интересува ме взаимовръзката ни със средата, в която живеем, казва Мартиан Табаков пред БТА. Фокусирам се повече върху идеята за това как ние всъщност правим средата. На такъв етап сме, че създаваме среда, в която да живеем, но в дългосрочен план се оказва, че ние ставаме зависими от тази среда“.
Неговият малък свят от специални обекти е подреден в едно още по-специално пространство – „Белка“, което е не просто ателието на Мартиан, а споделено пространство за култура, комуникация и... живеене, място, в която енергията идва „направо отгоре“ и оставя усещането за уют, за нещо лично и уникално, но в същото време, готово да поеме погледите, възхищанието и аплаузите „на целия свят“.
„Когато говорим за обитатели, не трябва да имаме предвид, на всяка цена и преди всичко, хора, допълва артистът. Това са просто едни фигури, които олицетворяват тази роля. Те не са фигуративни – не се животни, нито растения, нито хора, а съвкупност от всичко това“.

В конкретната ситуация мартиановите обекти са поставени в черни кутии. „Когато ги създавах, имах идеята за някаква форма на блок, дори панелен блок. Блоковете са направени от желязо, а самите обитатели са създадени чрез галванизация. При тях има един особен процес. Те всъщност са наслагвани чрез многократно топене във восък и така набъбват, набъбват, набъбват...“, разказва авторът на „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“.
Един от важните елементи в композицията са колони. „Искам по един абстрактен начин да покажа „колониада“ – като нещо създадено от обитателите“, казва още Мартиан Табаков. Уточнява, че по принцип  работи не толкова концептуално, колкото интуитивно: „Градя композициите си като живописна картина, която съчетава много елементи. Когато имам елементите, вече мога да ги движа по различен начин в пространството и да ги пренареждам. За мен това е важно по принцип – да имам тази гъвкавост и да мога да разпределям нещата, да си играя с пространството...“.

Част от композицията е и дърво, направено от истински дървета. „Дърветата също са част от тази среда, която ни заобикаля, но малко по-независима. И въпреки това, контролирана от нас. Контролирана от нас среда, в чиито плен попадаме“, констатира Табаков.
Някои от нещата, показани в „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“, ще участват през октомври в по-голям проект, в столичната галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийската градска художествена галерия.