Италианската и френската енергийни компании "Ени" ("Eni") и "Тотал" ("Total"), които извършват съвместни проучвания за природен газ в кипърския шелф, откриха големи залежи синьо гориво в шести блок на изключителна икономическа зона на Кипър. Това предаде днес Кипърското радио и телевизия РИК (RIK), като се позова на свои източници.
В информацията се казва, че официално съобщение се очаква да бъде направено след допълнителни проучвания. Съобщава се още, че има индикации, че близо до новооткритото находище може да се има и други залежи на природен газ.
След новината за открития газ кипърският външен министър Йоанис Касулидис заяви, че все още не е бил официално информиран по въпроса. Той припомни процедурата, според която енергийните компании трябва първо да информират министерството на енергетиката, търговията и промишлеността и едва след това да правят публични съобщения, посочва ТАСС.
Същевременно външният министър припомни претенциите на Анкара към района, в който извършват проучвания компаниите "Ени" и "Тотал".
Шести блок е едно от седемте места, където Турция е решила да извършва незаконни сондажи, каза Касулидис.
Той изрази надежда, че работата на новия турски сондажен кораб "Абдулхамид Хан" няма да окаже отрицателно въздействие върху разработването на новото газово находище.