Генерирането на отпадъци във Варна е завишено с 30 процента спрямо миналата година, каза днес по време на заседанието на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет в града директорът на екологичната дирекция в общината Тодор Колев. Това съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет във Варна. Сметопочистването и сметоизвозването в града беше една от темите на заседанието.
Според данните, изнесени от Колев, за същия период на 2021 година отпадъците са били седем - осем хиляди тона на месец, а сега са 12 хил. тона. Пред съветниците началникът на еко дирекцията посочи, че независимо от множеството санкции на сметопочистващата фирма, много от клаузите по договора не се изпълняват. Сред проблемите е и намалената квота за прием на отпадъци в депото в Аксаково. По думите на Колев, цитиран от пресцентъра, в момента общината може да предава до 50 тона на ден, което е крайно недостатъчно.
Съветниците отправиха остри забележки към представител на почистващата фирма и за липсата на служители, които да събират разпилените отпадъци около контейнерите тип NORD след разтоварването на боклука от тях. 
Председателят на комисията по благоустройство и комунални дейности Христо Атанасов изиска от екологичната дирекция седмични справки за проведените проверки по сметопочистването, както и за предписанията и санкциите, които са наложени на фирмата изпълнител, се казва в съобщението.