Правителството на никарагуанския президент Даниел Ортега закри тази седмица 7 радиостанции, собственост на Римокатолическата църква, както и още две електронни медии, обслужвали преобладаващо селските райони в Северна Никарагуа, където отдавна има опозиционни настроения срещу неговата партия Сандинистки фронт за национално освобождение, предаде Асошиейтед прес.
Анализатори смятат, че с тези репресии властите целят да заглушат и последните гласове на несъгласие преди местните избори през ноември. Сходен сценарий се разигра миналата година преди президентските избори, когато бяха арестувани видни опозиционни политици, за които се предполагаше, че могат да бъдат съперници на Ортега на изборите.
Ана-Мария Мендес Дардон, директорка за Централна Америка на правозащитната организация "Вашингтонски офис за Латинска Америка" (Washington Office on Latin America) заяви, че организацията е обезпокоена от засилването на безнаказаността и на авторитарните лидери в региона, за които Никарагуа като че ли се превръща в образец за подражание.
Вчера униформени полицаи обградиха резиденцията на епископа и служебните помещения на епархията в Матагалпа – провинция на около 80 километра от Манагуа, в която се оглеждат говеда и кафе. През 80-те години на миналия век провинцията беше и център на т.нар. десни „контри“ – бойци срещу първото сандинистко правителство на Ортега след революцията в страната.
Затворени бяха също радио „Вос“ и телевизионният канал RB3, чиито програми бяха насочени към селското население.