Светият мъченик Евсигний е роден в Антиохия, Сирия. Бил военен и прекарал във войската десетки години при императорите Диоклециан, Максимиан, Константин Велики и синовете му. 
През 337 г. се отказал от военната служба и се завърнал в Антиохия, където продължил живота си на примерен християнин до времето на Юлиан Отстъпник (361-363 г.), който се опитал със сила да върне езическата религия.
През 362 г. в онзи град двама езичници, които имали спор помежду си, помолили свети Евсигний, като мъдър и честен човек, справедливо да отсъди кой е прав. Но след това онзи, който загубил спора, в гнева си отишъл при императора и обвинил свети Евсигний в незаконно изповядване на християнската вяра. 
Император Юлиан по това време бил в Антиохия и налагал строги мерки срещу християнството. Той извикал достойния старец на съд, защото не спазвал наложените на християните ограничения.
Но Евсигний не само не отстъпил пред заплахите, но и смело изобличил императора за опитите му да възстанови почитането на езическите божества. Това силно разгневило самодържеца и той за назидание го осъдил на смърт чрез обезглавяване. Това се случило през 362 г.
На този ден се отбелязва и предпразненството на Преображение Господне, което честваме утре. 
Големите християнски празници в чест на Светата Троица, Иисус Христос или света Богородица имат предпразенство, т.е. ден за подготовка на вярващите за празника. 
Имат и попразненство (следпразненство), което трае от един до няколко дни, а на Възкресение Христово трае 40 дни, защото е най-големият християнски празник на победата на Христос над смъртта. 
В тези периоди преди и след голям празник по време на богослужение заедно с дневните светци се почита и съответният голям празник заради значението му.