Кибератака, която временно затвори редица сайтове и дигитални услуги на държавната администрация в Албания в средата на юли, вероятно е дело на проирански хакери, целящи да попречат на конференция на иранска опозиционна група в Албания, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на американска фирма за киберсигурност.
В доклад фирмата Mandiant изразява "относителна увереност", че нападателите са действали в подкрепа на усилията на Техеран срещу дисидентите. Това заключение е направено на базата на няколко фактора - избора на време, съдържанието на социалната медия, на която е поета отговорността за атаката, и приликите в кода, използван със зловреден софтуер, прилаган и в миналото спрямо хора, говорещи на персийски или арабски език.
Конференцията на 23-24 юли на иранската организацията "Муджахидин-е Халк" беше отменена заради предупреждение от местните власти за възможна терористична заплаха.
Около 3000 дисиденти от организацията, по-известна с абревиатурата МЕК, живеят в лагера "Ашраф 3" в Манез, на 30 км западно от албанската столица Тирана. Те планираха да проведат в лагера си "Световна среща на върха на свободен Иран" с участието на американски сенатори и конгресмени и други бивши важни личности от западни страни, за да "призоват правителството на Байдън да възприеме решителна политика срещу режима в Техеран".
Група, наричаща се "Свобода за родната земя" (HomeLand Justice), публикува в канала Телеграм документи, за които се твърди, че са разрешителни за жителство в Албания на членове на МЕК, както и видео, на което се активира зловредният софтуер. 
Албанското правителство посочи във връзка с хакерското нападение тогава, че почеркът наподобява атаки миналата година в други членки на НАТО, в т.ч. Германия, Литва, Нидерландия и Белгия.
"Муджахидин-е Халк" започва дейността си като марксистка организация, противопоставяща се на управлението на шах Мохамад Реза Пахлави. Тя подкрепя Ислямската революция през 1979 г., но скоро след това се скарва с аятолах Рухола Хомейни и се обявява срещу оглавяваното от него управление на аятоласите, като впоследствие извършва поредица покушения и бомбени атентати в Ислямската република.
МЕК по-късно бяга в Ирак и подкрепя режима на Саддам Хюсейн по време на кървавата му осемгодишна война с Иран през 80-те години на миналия век, което настройва много иранци срещу организацията. Въпреки че сега като цяло се е установила в Албания, тя твърди, че поддържа мрежа и в самия Иран.