Кризисният щаб в енергетиката, създаден със заповед на служебния премиер Гълъб Донев, е провел днес първото си заседание. Това обяви на брифинг служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който ръководи работата му. 
„Бяха набелязани конкретни работещи стъпки и конкретни срокове. Към момента не сме приключили с пълното установяване на фактическото състояние по отношение на газа. Мисля, че до края на тази седмица и началото на следващата ще имаме по-ясна картинка“, обясни Алексиев. 
Той посочи, че договори за танкери с втечнен природен газ няма, а само оферта и то за три през тази година. 
„Откъдето и да има доставки, самото финансово състояние на „Булгаргаз“ е изключително тежко и от гледна точка на финансово състояние, и от гледна точка на гарантиране на парични потоци. В момента пазарът се промени. Всеки търси газ, всеки иска авансово плащане, а цените са много по-високи. Това означава, че на „Булгаргаз“ му трябват съвсем различни по обем парични потоци. Ние работим в тази посока“, каза още Христо Алексиев. 
По-рано през деня Христо Иванов проведе среща с браншови организации на превозвачите, на която обсъдиха проблемите в сектора и набелязаха стъпки за тяхното решаване.