Гърция отхвърли твърденията на Турция, че ново законодателство за избор на мюсюлмански духовници (мюфтии) в Тракия, Североизточна Гърция, лишава общността от правото да избира свои собствени мюфтии, като заяви, че то е "напълно съвместимо с конституцията на Гърция и международните задължения на страната", съобщава в. "Катимерини".
Новият закон, одобрен от парламента на 29 юли, позволява на мюсюлманското малцинство да сформира консултативен съвет от 33 души, подбрани измежду учени в областта на ислямските науки и имами. Съветът ще оценява кандидатите и ще представя списък на министерството на образованието, което ще избере един от тях за поста, пояснява "Катимерини".
Турското външно министерство определи по-рано положенията в закона като "неприемливи" и призова Гърция да "спазва международното право и да изпълнява задълженията си" по Лозанския договор.
Гръцкото външно министерство заяви, че законът е бил изготвен след дълги консултации с представители на малцинството и че той "създава модерна и интегрирана институционална рамка за мюфтийството в Тракия". 
"Нашите съграждани мюсюлмани в Тракия живеят в европейска държава. Те се радват на всичко, което една демократична и добре управлявана държава предоставя на всички свои граждани, без изключение", заяви гръцкото министерство, като същевременно постави под въпрос спазването от страна на Турция на членовете на Лозанския договор.