Производителят на спортни стоки "Адидас" (Adidas) потвърди, че чистата му печалба за второто тримесечие на годината е 360 милиона евро, както беше обявил предварително в края на юли, предаде Франс прес. По-бавното от очакваното възстановяване в Китай обаче оказва натиск над перспективите, така че групата беше принудена в края на миналия месец да понижи годишните си прогнози на фона на локдауните в основния й азиатски пазар.
Компанията очаква растеж от 5 до 10 процента на световните си продажби при постоянни валутни курсове спрямо обявения по-рано диапазон от 11- 13 процента. Нетната печалба би трябвало да достигне около 1,3 милиарда евро вместо предвидените 1,8-1,9 милиарда евро.
"Адидас" досега не е установил никакво значително забавяне на продажбите на продуктите му, нито съществени случаи на отмяна на поръчки на едро, с изключение на Китай. Преразгледаната прогноза се основава на потенциално забавяне на потребителските разходи на тези други пазари, се казва в съобщение. Резултатите за второто тримесечие са благоприятствани от силната динамика на западните пазари и възобновяването на растежа в Азиатско-тихоокеанския регион, извън Китай. От април до юни продажбите на "Адидас" са нараснали с 4 процента на годишна основа при постоянен валутен курс.
Компанията обаче отчита спад от 28 процента на оперативната печалба до 392 милиона евро въпреки увеличението на продажбите, в резултат на спирането на дейностите в Русия, увеличаването на разходите по веригата за доставки и локдауните заради КОВИД-19 в Китай и във Виетнам, информира Ройтерс.