Окупирайки Крим, Русия обяви война не само на Украйна, но и на САЩ и Великобритания, които са гаранти на суверенитета на страната, заяви бившият премиер Юлия Тимошенко в обръщение към нацията.

"Владимир Путин разбира добре, че обявявайки ни война, той я обявява също на гарантите на нашата сигурност, а именно САЩ и Великобритания", заяви Тимошенко във видео, качено на сайта й в интернет. Русия, САЩ и Великобритания станаха гаранти на териториалната цялост на Украйна през 1994 г., когато бившата съветска република се отказа от ядрените оръжия.

"Не вярвам, че Русия ще прекрачи тази червена линия. Ако го направи, ще загуби", подчерта Тимошенко. Тя каза още, че "руската агресия" щеше да е невъзможна, ако Украйна се беше присъединила към НАТО. Тимошенко беше освободена от затвора след свалянето от власт на 22 февруари на президента Виктор Янукович, неин опонент на президентските избори през 2010 г.

Тя счита също, че "руската агресия" е резултат от новата украинска революция, които свали режима на Янукович, подчинен според нея на Русия. "Русия не пожела да приеме това. Сега тя реши да се нахвърли върху Украйна с въоръжена намеса", смята Тимошенко.