Свети архидякон Стефан бил от първите по време и най-дейните християни в Йерусалим. Имал добро образование, както се вижда от неговата защитна реч в синедриона преди убийството му. 
Искрено предан на вярата си, той се стремял да я прилага на дело. Не само пламенно проповядвал Христовото учение, но и се стараел да е в помощ на всички нуждаещи се. Затова при избирането на помощници (на гръцки дякони) на апостолите в грижите за бедните Стефан бил избран на първо място. Оттук идва определението му като архидякон. Според преданието той познавал законоучителя Гамалиил, при когото е учил Савел (апостол Павел). Гамалиил се погрижил убитият с камъни от фанатизираната тълпа първомъченик Стефан да бъде погребан в приготвена за самия него гробница.
През V век мощите на свети Стефан били открити и тържествено пренесени в нов храм, построен в Йерусалим в негова чест. Присъствалата на това събитие императрица Евдокия, съпруга на император Теодосий II, взела със себе си и пренесла в Цариград част от тях. Това станало през 439 г. 
В Цариград поставили мощите в църквата “Св. Лаврентий”. Тогава е установено на 2 август да се чества това донасяне на мощите на свети Стефан в имперската столица. А основният празник на св. Стефан е на 27 декември.
На този ден почитаме и паметта на свети папа Стефан, който бил Римски епископ в трудни времена на гонения на християните и на спорове за отпадналите от Църквата при гоненията. Защото повечето от тях после се разкайвали и искали да се завърнат, но някои християни изисквали такива хора отново да се кръщават. А свети Стефан настоявал да се отнасят с любов към отпадналите християни, както ни учи Христос. Светият епископ бил убит през 257 г. при гонението на император Валериан.