След затварянето на солната мина Прайд за посетители, приложението „Посетете Хагрита“ (Visit Harghita) състави списък с алтернативни туристически забележителности и ваканционни дейности в района, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.
„Прайд и околностите му могат да предложат много повече от солната мина. Ако трябва да преосмислите плановете си за ваканция поради продължаващите ремонтни дейности в мината, ето някои атракции и дейности за вас!“, гласи въведението към наличния списък както в мобилното приложение „Посетете Хагрита“, така и в уебсайта със същото име.
Някои алтернативни възможности за туристите са басейнът със солена вода „Прайд“, Соленият каньон, Къщата на пеперудите, природният резерват „Солен Хълм“ или местният уелнес център.
Туристите също са поканени да посетят природни обекти в околностите като геоложкия резерват „Дялул Мелкулуй“ („Dealul Melcului“) в Корунд, Музея на арагоните в същото място, статуята „Сърцето на Исус“ на хълма Гордън или парка „Малката Трансилвания“ в Одорхеу Секуейес, включващ колекция от миниатюрни забележителности на Трансилвания.
Почиващите в района могат също да се насладят на различни ваканционни дейности, като грънчарство, артистична обработка на специални гъби или приготвянето на прочут в района кекс (Szekler spit-cake kürtöskalacs).
Мобилното приложение и уебсайтът „Посетете Хагрита“ предоставят много повече информация за атракциите в района, но също и за ресторанти, места за отсядане или подходящи за семейството дейности и възможности за разглеждане на забележителности.
Шабо Карой, изпълнителен директор на Асоциацията за междуобщностно развитие на Хагрита, каза за Аджерпрес, че повечето от посетителите на Прайд идват заради солната мина, но тъй като тази атракция е затворена, „Посетете Хагрита“ предлага алтернативи като компенсация на това неудобство.
Солната мина в Прайд ще остане затворена, докато пътят до нея бъде обезопасен, след като на 23 юли в мината проникна вода и кал, което засегна галерията за достъп до пречиствателното съоръжение.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)