Украйна поиска днес правна помощ от Ливан, където е акостирал кораб под сирийски флаг, натоварен с брашно и ечемик, откраднати, според Киев, от украински складове под руска окупация. Това съобщи днес за Ройтерс представител на украинското посолство в Бейрут.
Искането се основава на доказателства, събрани от украински съд и предоставени на ливанското външно министерство. В петък главната прокуратура на Ливан разпореди арест на въпросния кораб, докато трае разследването за произхода на неговия товар. Източник от ливанските служби за сигурност е казал за Ройтерс, че следствието се води от разузнавателното звено на силите за вътрешна сигурност. Външният министър на Ливан Абдала Бу Хабиб не откликна веднага на молбата за коментар по случая, посочи информационната агенция.
По-рано посолството на Русия в Ливан заяви, че няма информация за каргото на кораба. Посолството на Украйна твърди, че корабът "Лаодикия", акостирал в сряда в ливанския порт Триполи, е превозвал 5000 тона брашно и 5000 тона ечемик, откраднати от украински складове. Представител на корабособственика - базираната в Турция компания Loyal Agro Co LTD - съобщи миналата седмица, че корабът е превозил 8000 тона ечемик и 1700 тона брашно и отрече стоката да е крадена.
Днес от Одеса отплава първият товарен кораб с украинско зърно за световните пазари съгласно споразуменията от Истанбул за деблокиране на износа, постигнати с посредничеството на ООН и Турция. Първата доставка на украинско зърно е именно за Ливан, като украинското посолство в Бейрут обеща страната да получи преференции в доставките на храни заради своето официално становище срещу руското нашествие в Украйна.