Европейският съд днес постанови, че пристанищните власти ще могат да задържат спасителни кораби с мигранти, но само ако могат да докажат, че те представляват реален риск за здравето, сигурността или околната среда, предаде Ройтерс. Решението дава смесени насоки по дело, което поставя на изпитание отговора на Европа по въпроса с бежанците.
Германската неправителствена организация "Сий Уоч", която спасява бежанци в морето, заведе дело, след като сицилиански пристанищни власти задържаха през 2020 година два нейни кораба, превозващи спасени в Средиземно море мигранти, при пристигането им на пристанищата в Сицилия. 
Италиански съдии, които разглеждат жалбата, поискаха насоки от Европейския съд по делото, което е в основата на споровете за това как трябва да се реагира на десетките хиляди хора, които всяка година рискуват живота си, за да достигнат европейските граници.
"Сий Уоч", която патрулира в Средиземно море, за да спасява бедстващи бежанци - практика, която според някои европейски държави насърчава миграцията - твърди, че пристанищните власти са превишили правомощията си, задържайки плавателните съдове с бежанци. Според Европейския съд, сицилианските пристанища в Палермо и Емпедокле са заявили след задържането на двата кораба през 2020 година, че са претърсили и задържали корабите на основание, че са били препълнени с хора и не са били регистрирани за извършването на операции по търсене и спасяване.
Европейският съд излезе с  решение, което може да подкрепи аргументите и на двете страни по делото. Пристанищните власти имат право да проверяват и задържат кораби при определени обстоятелства, въпреки че самият факт, че плавателният съд превозва спасени от морето хора, не е достатъчно основание за извършването на проверка, се казва в акта на европейския съдебен орган. "Броят на лицата на борда, дори и да е по-голям от разрешения, сам по себе си не може да представлява основание за контрол."
Въпреки това Европейският съд посочи, че редовното провеждане на операции по търсене и спасяването чрез кораби, сертифицирани за превоз на товари - какъвто е случаят с плавателните съдове на "Сий Уоч" - може да бъде достатъчно основание за извършването на проверка от страна на пристанищните власти.
Това решение излага актуалното становище в европейското право по този въпрос, но сицилианският съд е този, който трябва да се произнесе дали конкретните обстоятелства в тези случаи оправдават действията на пристанищните власти, съобщи Ройтерс.
Тази година около 61 000 души са влезли на територията на Европейския съюз след пътуване по море, а 938 са загинали, сочат данни на Върховен комисариат на ООН за бежанците.