Хенри Кисинджър веднъж заяви, че от времето на Петър Велики Русия се разширява със скоростта на една Белгия годишно. Положението коренно се промени след разпадането на Съветския Съюз, което руският президент Владимир Путин нарече "най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век".

Мисията на Путин се заключава във възстановяването. Първо той желае да възстанови традиционния руски деспотизъм и да разруши основата на зараждащата се в Русия демокрация. А след това той разчита да създаде "стабилност", осигурявана със силата на железния юмрук.

През 2008 Путин се възползва от войната с Грузия, за да отнеме от нея две провинции и да ги върне в лоното на Матушка-Русия /формално, признавайки тяхната независимост/. В края на миналата година той застави Украйна да се откаже от подписването на договора за асоциирането с Европейския съюз, за да я направи член на своя Евразийски съюз, който има за цел да се превърне в основата на новата руска миниимперия.

Но, както стана ясно, Украйна имаше други планове. Украинците свалиха от президентския пост човека на Москва, Виктор Янукович и се обърнаха с лице към Запада. Но Западът – САЩ и ЕС – не знаят, как да действат от тук нататък.

А Русия знае. Москва осъди импийчмънта на президента, наричайки го резултат от незаконни действия на бандити-националисти, отказа да признае новото, сформирано от парламента правителство, прекрати изплащането на финансовата помощ и започна мобилизация на своята армия по украинската граница.

Какъв беше отговорът на Запада? ЕС се колебае, САЩ бездействат. Миналата седмица, след три месеца пълно мълчание по отношение на борбата на Украйна за свобода, Барак Обама заяви, че Украйна не е шахматна дъска от времето на Студената война.

За съжаление, Путин именно така я възприема. Той иска да върне Украйна.

Обама иска стабилност, както пише "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на източници, близки до президента. Той възприема Украйна по-скоро като криза, която трябва да разреши, отколкото като възможност да промени все по-автократичната траектория на развитие на региона, да позволи на украинците да обединят своята съдба със Запада и да блокират руския неоимпериализъм.

Без съмнение Обама е на страната на демокрацията. Но тя трябва да се установи по естествен път, в резултат на вътрешни преобразования. "Тези демократични движения ще се окажат много по-устойчиви, ако изхождат от самото общество", твърди заместник-съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Бенджамин Роудс. Демокрацията не трябва да се насажда чрез външна намеса, тя трябва да се развива самостоятелно.

Но Украйна никога не е имала възможността да решава своите въпроси самостоятелно, защото тя винаги се е намирала под натиска на своя силен съсед. И неутралитетът на Америка не дава възможност да се създаде истинска украинска държава. Той оставя Украйна напълно беззащитна пред руския натиск.

Най-вероятно Обама не разбира, че бездействието на Америка създава вакуум. Евакуацията на нашите войски от Ирак доведе до това, че там се установи хегемонията на Иран, а отказът на Обама от участието в делата на Сирия способства това, че Русия, Иран и "Хизбула" успяха да променят баланса на силите.

Путин запълва напълно всеки вакуум. Сега той продължава да усилва своя натиск върху Украйна. Той вече е прекратил изплащането на многомилиардната финансова помощ, с която успя да съблазни вече бившия украински президент, принуждавайки го да се откаже от договора за асоцииране с ЕС. Той неочаквано започна мобилизирането на руските въоръжени сили край границите на Украйна. Неговите подчинени от сферата на здравеопазването поставиха под съмнение безопасността на украинските храни.

Това не е просто борба за безопасността на храните, изнасяни за Русия. Това е недвусмислено послание към Киев: днес ще спрем износа на вашата земеделска продукция, утре ще спрем доставките на газ. Ние ще ви разорим, и вие просто ще замръзнете.

Кисинджър също така е казал: В края на краищата мирът може да се постигне само с установяването на хегемония или баланс на силите". Т.е. Или Украйна ще се предаде на Русия, или тя ще реши самостоятелно своята съдба, при условие, че Америка балансира силата на Русия.

Как? За начало е необходимо да се окаже абсолютна подкрепа на революцията в Украйна. След това е необходимо да й се предостави сериозна финансова помощ, която би могла да се превърне в противовес на 15 милиарда долара, предложени от Русия, за да може Украйна да се справи с днешната финансова криза. По-нататък е необходимо да се обединят усилията с ЕС и да се изработи проект за оказване на продължителна финансова подкрепа, за предпочитане чрез МВФ.

Държавният секретар Джон Кери заяви, че намесата на Русия би била грешка. Подобни изказвания на представители на администрацията никога не са имали голямо значение. Но това е по-добре от нищо. Междувременно тези думи е добре да бъдат подкрепени с военно-морска флотилия в Черно море.

За момента остава неясно, ще могат ли думите или действията на Обама да спрат някого. Но без съмнение, в ръцете на Запада днес е концентрирано по-голямо финансово влияние, отколкото в клептократичната икономика на Русия, която на практика не изнася нищо освен водка, петрол и газ.

Задачата на САЩ е да се превърне в противовес на влиянието на Русия, докато Украйна не си стъпи твърдо на краката.

Да, 15 милиарда долара са много пари. Но те са по-малко от половината от 0,1% от общия БВП на САЩ и ЕС. Освен това, по-добре да се изразходват пари, отколкото да се пролива кръвта на хората – особено ако отчитаме значението на стратегическия залог: без Украйна Русия не може да стане империя.

Путин знае това. Именно по тази причина той усилва натиска върху Украйна. Въпросът се състои в това, дали настоящата администрация може да се превърне в негов противовес и да даде на Украйна възможността да си поеме въздух свободно. /БГНЕС

--------------

Автор на статията "Украинският гамбит на Путин" е Чарлз Краутхамър. Тя е публикувана във вестник "Вашингтон пост".