Надигащата се нова вълна на коронавируса връща някои от противопандемичните мерки, засега в много мек вариант. От днес предпазните маски стават задължителни в болниците, аптеките, оптиките, дрогериите, социалните заведения и в градския транспорт, реши вчера областният щаб за борба с Ковид-19. Изискването се въвежда за месец. След като този срок изтече, ще се прецени има ли нужда от удължаването му. 
Без маски ще се влиза в магазините и на обществени места. Спазването на дистанция от 1.5 метра обаче е препоръчително на места, където се събират повече хора. Това са превантивните действия, предвидени в националния план за регионите в етап 1 на пандемична обстановка, в който е и Русенска област.
Заседанието бе водено от областния управител Анатоли Станев, заместника му Людмил Христов и от директора на РЗИ д-р Искра Генева. Според Станев мерките трябва да бъдат адекватни на ситуацията и да осигуряват достатъчно високо ниво на предпазване от разболяване, но категорично не трябва да ощетяват бизнеса.
„Длъжни сме да търсим баланс между превенция на заболяването и чисто икономическите и социални интереси на хората. Допълните рестрикции не са необходими и не трябва да се предприемат на този етап“, посочи Станев. 
Работодателите трябва да осигуряват редовно проветряване и дезинфекция, както и да не допускат до работните помещения хора с повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други респираторни проблеми. Задължителен става и засиленият сутрешен филтър в детските заведения, за да не се допускат болни деца, от които заразите много бързо се прехвърлят на здравите. По подобен начин ще се действа и в социални услуги за деца и възрастни. В обсега на контрола попадат както ползващите услугите, така и персоналът. 
„Не сме в епидемия, а вземаме профилактични мерки“, обясни директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева и припомни особената важност на редовното миене и дезинфекциране на ръцете.
Поредната мутация на коронавируса е по-заразна, но пък инфекцията протича по-леко и по-малко хора стигат до болница.
Заболеваемостта в областта на 14-дневна база се е покачила от малко над 35 души на 100 000 население в началото на месеца до 175 души в сряда. Заразените от началото на юли са 517, като близо 20% от тях са се разболели през последните два дни.
Регистрирани са два епидемични взрива.
В Центъра за психично здраве в Русе са се разболели три жени и един мъж на възраст между 34 и 51 години, а в Дома за стари хора в Николово с Ковид-19 са били диагностицирани двама души от персонала и деветима обитатели. И на двете огнища на инфекцията са потушени.