Задачата ни беше да направим така, че хем операта от 18 век да звучи съвременно, хем да останем верни на  бароковата музикална драматургия, хем да е интересно за публиката, хем всичко това да бъде в духа на комедия дел арте. Така накратко описа най-новата премиера на Русенската опера, която предстои в петък - „Слугинята господарка“ на Джовани Перголези, режисьорът Аделаида Якимова-Фурнаджиева. 
Допълнителна провокация да се заеме с тази творба за нея била пандемията и непрестанното носене на маски. Комедия дел арте възниква в подобна ситуация - през 16 век, когато е бумът на чумата, припомни Аделаида Якимова. И леко приповдигна завесата над спектакъла. Съставът е късметлийски - младата Мария Анастасова като Серпина, която е трето поколение певци Анастасови, с които съм работила, Пламен Бейков, който въпреки огромното си натоварване в момента пълноценно готви образа на Уберто, и Стилиян Цветков като Веспоне - колега с интересна визия и впечатляващи инвенции, разказа режисьорката. Огледални отражения на тримата ще изградят танцьори от балета, които под ръководството на Весела Василева правят физикъл театър, добави тя. 
Радвам се, че уча първите си роли с режисьор, който изисква от мен не само да пея, но и да играя, каза Мария Анастасова. Тя е автор и на сценографските решения - Якимова й ги възложила, тъй като Мария завършва специалност анимационно кино и й остава да направи дипломния филм, който да защити пред комисия. 
Пламен Бейков си припомни първата си роля в Русе - именно Уберто в „Слугинята господарка“ през януари 2000 г. „Беше адски студено, парното не работеше, ние играехме по пижами, а спектакълът беше заснет от телевизията. Тази роля ми отвори вратите на Русенската опера и останах да работя тук“, разказа Бейков. 
Образът на Веспоне е хибрид на два емблематични персонажи от комедия дел арте - спокойния съзерцателен Арлекино и енергичния, умен и прозорлив Бригела, обясни Стилиян Цветков. И призна, че повече му импонира Бригела. А ние специално за Стилиян добавихме един терцет, вметна диригентката Вилиана Вълчева. 
Веспоне е първообразът на Фигаро, а трите комедии - „Слугинята господарка“, „Севилският бръснар“ и „Сватбата на Фигаро“, са създадени в знакови периоди, да не забравяме, че премиерата на „Бръснаря“ е три години преди Великата френска революция, каза Аделаида Якимова. И добави: „Ние сега правим премиери на същите оперни произведения, макар и в малко различен ред. Дали пък не ни предстои нещо също толкова велико?“. 
На пресконференцията русенката Диана Коларова направи впечатляващ жест. Тя дари на операта 100-годишен афиш - отпечатан е от дружество „Лира“ и съобщава за „концерт на К.Армянов и С.Калянджиев - арии, песни и дуети“. Концертът е с начало в 9 ч вечерта, билети са се продавали „при сладкарница „Тетевенъ, а вечерта при касата на театра“. Това е семейна ценност, имам богат архив, каза дарителката.