Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши нареди незабавното изпращане на спасителни екипи и оказване на помощ в пострадалата от мощно земетресение провинция Абра, съобщи неговата говорителка, цитирана от Ройтерс.
Маркос също ще отпътува със самолет за Абра, поразена преди часове от трус с магнитуд 7,1, каза на пресконференция Трикси Крус-Анхелес.
Филипинският институт по вулканология и сеизмология първо обяви, че земетресението е с магнитуд 7,3, но по-късно го понижи до 7. Ройтерс се позова на данните на американския геофизичен институт. След труса не беше издадена тревога за цунами.
Първоначално бе съобщено, че няма данни за пострадали хора и нанесени щети. Земетресението в северната част на Филипините обаче е предизвикало свлачища, повредило е сгради и е наложило евакуация на хората във високите сгради в столицата Манила, съобщиха официални представители, цитирани от ДПА.
Епицентърът е бил близо до град Лаганхиланг в провинция Абра, на 335 км северно от Манила, където според съобщенията са повредени няколко къщи и мостове, каза Руби Вилямор, която е кмет на общината.
Националната агенция за справяне с бедствията съобщи, че някои райони са останали без електричество и телефонни връзки.
"Вторични трусове се усещат на всеки 15 минути", каза вицегубернаторката на провинция Абра Джой Бернос в телевизионно новинарско предаване. "Хората все още са навън, но засега няма данни за жертви", отбеляза тя. Бернос каза също, че част от регионалната болница се е срутила, което е наложило евакуация на пациентите.