Странни шеги си прави понякога историята с политиците - след 72 години европейските социалисти се събраха на един от най-решителните си форуми преди изборите за Европарламент в Рим, а мястото на събиитето стана теаетърът на Бенито Мусолини, известен като Палацио дей конгресо. Сградата е замислена от италианския диктатор през 1935 година, сторителството започва през 1938, а откриването е през 1942 година, в разгара на Втората световна война по време на едно изложение във вечния град.
Точно тук днес се откри и конгресът на ПЕС, чийто председател е българският лидер на социалистите Сергей Станишев. Препълнената зала аплодира няколко минути появата на Мартин Шулц. След това на трибуната се появи Сергей Станишев.Странно е усещането да видиш един българин, на когото ръкопляска зала, пълна с европейски лидери, макар и представители на една от двете основни партии в ЕС. Безспорно е значението на това, което се случва в Рим, в контекста на предстоящите европейски избори, които до голяма степен ще решат какво ще е развитието на Европа в средващите 7-10 години.

Станишев започна изказването си емоционално на италиански език от ,уважение към страната домакин. Той благодари на домакините и откри конгреса.