Стотици шриланкийски полицаи и военни започнаха да разтурят главния палатков лагер на протестиращите в столицата на страната Коломбо рано тази сутрин и премахнаха част от него, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е знак, че новият президент Ранил Викремесингхе е решен да потуши недоволството още на следващия ден, след като положи клетва.
Медийни кадри показаха как силите за сигурност със защитна екипировка и автомати събарят барикадите и разтурят лагера, който беше издигнат пред април от протестиращите, разгневени от икономическия колапс в страната, довел до дефицит на гориво, храни и лекарства.
"Съвместна операция с участието на армията, полицията и специалните полицейски сили беше започната в ранните часове на деня, за да се разчисти президентската канцелария от протестиращи, защото нямат законно право да остават там", каза говорителят на полицията Налин Тхалдува и допълни: "Девет души, сред които двама ранени, бяха арестувани".
Протестиращите се страхуваха, че продължаването на репресиите е неизбежно при новия президент Ранил Викремесингхе, който се смята за съюзник на своя свален след протести предшественик Готабая Раджапакса, посочва Ройтерс.