Общинският съвет в Русе даде на правителството срок до 10 август за предприемане на действия за решаване на най-неотложните проблеми около нетърпимите задръствания на Дунав мост. И предупреди: „Ние, като общински съветници, досега въздържахме гражданите на общината от блокиране на трафика, но при липса на адекватна реакция от Ваша страна, ние ще се присъединим към тях“.              

Това е финалът на обръщение на Общинския съвет към правителството и министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и на финансите. Документът беше предложен от БСП и коалиционните й партньори.
Друго съществено искане е част от таксите на Дунав мост да остават в Русе, за да може са парите да се ремонтира инфраструктурата, която страда от рязко повишилия се след руската инвазия в Украйна товарен трафик.
Дунав мост е втората най-натоварена входно-изходна точка на територията на България и е сред шестте пункта в страната, които обработват 81% от трафика и генерират 95% от приходите, напомни Биляна Иванова, която представи обръщението пред колегите си.
Миналата година Дунав мост е вкарал в хазната най-много пари - 37 521 097 лева, от таксата за преминаване е съществена част. Тази година приходите със сигурност ще бъдат много по-високи. Само от 1 до 18 юли митническият пункт в Русе е обработил 42 948 камиона - 19 264 на влизане у нас и 22 423 на излизане. За същия период през най-натоварения граничен пункт - „Капитан Андреево“, са преминали 42 903 товарни ППС.
В обръщението се описват и проблемите, които струпването на тирове създава на жителите на Мартен, Сандрово, Николово и наситените с предприятия източни промишлени зони на Русе. 
Посочват се изводите на общинския транспортен отдел за осигуряване на места за престой на чакащите да минат границата тирове. Анализът сочи, че градът може да поеме до 300 камиона, а те на моменти са над 10 пъти повече на денонощие.
Ето какви са исканията в обръщението към правителството и трите министерства.
„Да се вземат незабавни мерки за ограничаване трафика на товарни ППС на територията на град Русе съобразно капацитета на пътната мрежа в рамките на града като посочените ППС бъдат спирани за изчакване по маршрута им преди достигане границите му.
Да се вземат незабавни мерки за увеличаване капацитета на работа на отговорните административни структури с цел по-бързото преминаване на товарни ППС през ГКПП „Дунав мост“.
След извършване на необходимите разчети, част от постъпленията от таксите за преминаване на ГКПП „Дунав мост“ да постъпват в общинския бюджет, като същите ще бъдат разходвани за рехабилитация на пътната мрежа, рушаща се в резултат от ежедневното преминаване на товарни ППС през територията на град Русе.“
Общинският съвет прие и декларация със сходно съдържание по предложение на ВМРО.