Две от старите охладителни кули на „Топлофикация Русе“ - №2 и №3 ще бъдат съборени с контролирани взривове. Това са огромните бетонни балони, символи на всеки ТЕЦ заедно с високите боядисани в червено и бяло комини.
Първата кула ще падне в късния следобед в петък, по тази причина движението по улица „ТЕЦ Изток“ ще бъде спряно между 17 и 18 часа. Следващата седмица ще бъде разрушена идната седмица.          

„Топлофикация“ има седем охладителни кули, построени на две места и в две различни конфигурации - трите по-стари образуват триъгълник, а четирите по-нови с в редица. Две от първите три, построени през 1964 година, не се ползват от години. В същото време дружеството изпитва нужда от пространство във връзка с големия си екологичен проект - пускане на газовите когенерации. Той е важен и за фирмата, и за Русе, тъй като ще елиминира въглищата като гориво извън отоплителния сезон и това ще допринесе за по-чист въздух в града. Точно във връзка с този проект ще бъде необходимо освободеното място.
Цялата операция е поверена на лицензирана фирма, която разполага с всички необходими разрешения и документи, необходими за взривяването. Всичко ще се разиграе единствено на територията на енергийната фирма с много строги мерки за сигурност, включително и отцепване на района от полиция.
Няма да е опасно, но със сигурност ще е много зрелищно.