В Плевен с промени в Наредба 3 за обществения ред при ползването на пътни превозни средства на територията на общината ще бъдат въведени ограничения, свързани с движението на електрически тротинетки и скутери. Това каза днес пред журналисти кметът на община Плевен Георг Спартански, който подчерта, че тези мерки стават все по-належащи поради факта, че зачестяват инцидентите с такива превозни средства в страната.
"Почти няма регламентация за движението на тези превозни средства, има няколко фрагментарни текста в Закона за движението по пътищата, които не отговарят на съвременната големина и дълбочина на проблема", подчерта кметът. Той посочи, че с промяна в общинската наредба ще се направи опит да се въведе регламент по отношение на това кои лица и на колко години могат да ползват електрически тротинетки, с каква скорост ще е разрешено да се движат и къде ще е абсолютно забранено ползването им в града.
Проектът за изменение на Наредба 3 ще бъде публикуван до края на седмицата на интернет страницата на Община Плевен. Там ще остане 30 дни за обществено обсъждане, след това ще бъде разгледан в постоянните комисии към Общинския съвет.
Според Спартански целта е предложените промени да бъдат дебатирани на августовската сесия на Общинския съвет. "Надявам се това да даде добра основа за контрола на този проблем, който става все по-голям и няма единна правна регламентация дори на ниво Европейски съюз, а всяка държава според собствените си виждания предприема едни или други стъпки", отбеляза кметът.