Турците и българите винаги са били в приятелски отношения и това ще продължи занапред. Радвам се, че ще имам възможност да видя Томбул джамия и да се срещна с българските граждани от турски произход, които считаме, че са мост между нашите страни.

Това каза в изявление пред журналисти днес в Шумен външният министър на Република Турция Ахмет Давутоглу.

В късния следобед той бе приет от областния управител Венцислав Венков и кмета на Шумен Красимир Костов.

Давутоглу благодари на губернатора за топлия прием и сподели, че двата дни в България са незабравимо преживяване. "Много е радващо между нашите народи, че има близки взаимоотношения, защото ние сме съседи завинаги. Шумен е област, която е специално място за нас. В този регион имаме две големи инвестиции, които са се интегрирали много добре – "Алкомет" и "Шишеджам". Те създават работни места от една страна, а от друга заздравяват отношенията между нашите страни", каза външният министър на Турция. Давутоглу обясни, че при срещата си с шуменските управници е разговарял за това как би могъл да се увеличат турските инвестиции.

"Отделно им благодарих за това, че полагат грижи за опазване на културното наследство на този район. Също и за откриването на паметника на Коджа Юсуф в Хитрино. Президентът Гюл беше направил едно незабравимо посещение тук, по същия начин и аз също съм много доволен. Турците и българите винаги са били в приятелски отношения и това ще продължи занапред. Радвам се, че ще имам възможност да видя Томбул джамия и да се срещна с българските граждани от турски произход, които считаме, че са мост между нашите страни", каза той.

По-късно Ахмет Давутоглу и областният посетиха най-голямата джамия в България - Томбул джамия. Там бяха посрещнати от районния мюфтия и стотина граждани.