Силно международно присъствие и нов живот на класически заглавия отпреди 100 години ще даде облик на Седмото издание на фестивала „Сцена на вековете" на Царевец, каза в интервю за БТА маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на фестивала. За първи път в България точно на сцената на царския дворец на Царевец ще се състои симфоничният концерт „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra" на 6 август.
Второто международно участие във фестивала е спектакълът „Риголето“ на  Букурещката национална опера. Спектакълът сам по себе си е уникален, същевременно това е първото гостуване в България на Букурещката национална опера от 100 години насам, припомни той. 
Всяка година ние стъпало по стъпало покачваме нивото на фестивала, както с привличането на чуждестранни участници, така и с възможността българските оперни театри да покажат своите най-нови постановки, каза маестро Бошнаков. През тази година всички оперни театри, които ще участват, представят изключително интересни спектакли, с нова интерпретация на класически сюжети, в изпълнение на звезди от световна величина. 
-  Маестро Бошнаков, какви ще бъдат изненадите на Фестивала „Сцена на вековете“ през тази година?
-  Мога смело да заявя, че Седмият летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ ще бъде триумф за сетивата на публиката, и това ще се усети от всички още с първото заглавие, с което ще бъде открит фестивалът – танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, постановка на Старозагорската опера с музиката на Стефан Димитров. През миналата година беше неговата премиера в зала 1 на НДК с огромен успех, след това на сцената на Старозагорската опера, а във Велико Търново ще бъде третото представление. Световно известният хореограф Василий Медведев превръща симфоничното произведение на Стефан Димитров във впечатляващ спектакъл. Либретото на турската писателка Яна Темиз, която живее в Русия, сценографията и подхранващите въображението над 300 костюма на Павол Юраш са наистина впечатляващи. В ролята на Маргарита ще е примабалерината Анелия Димитрова, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде Майстора, Фиорди Лоха (Албания) – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще е Воланд. В либретото е решено, че действието започва от площада в Москва, но в един момент се пренася 2000 години назад, а Майсторът и Маргарита се превръщат в Исус и Мария, но нека публиката сама усети тази мистерия.
-  Две са международните участия – на 6 август симфоничният концерт „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra" и на 2 септември – операта „Риголето“ от Верди, постановка на Националната опера – Букурещ.
-  За нас е много ценно, че българската публика именно във Велико Търново ще види двете музикални събития от световна величина за първи път. Концертът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra" ще пренесе духа на лятна Виена във Велико Търново. За първи път в България Букурещката опера в своята стогодишна история ще гостува във Велико Търново в рамките на фестивала. Те ще се представят със спектакъла „Риголето“- един по-особен, модерен прочит на операта на Верди от един световен режисьор- Стивън Барлоу,  в която действието се развива в Чикаго в началото на 1929 г. Мисля, че това е постановка на световно ниво, която ще провокира публиката и ще покаже непреходността на вечните теми.
-  Във фестивала „Сцена на вековете“ се представят българските оперни театри със своите най-нови заглавия, какво показва вашият преглед?
-  Аз съм впечатлен от всички топ заглавия, подготвени от българските държавни оперни театри. Повечето са съвсем нови и непознати за ценителите на музиката, затова любопитството към тях е голямо. Премиерата на операта „Ромео и Жулиета“ от Гуно на Театрално-музикален продуцентски център Варна ще е през юли, а те ще ни гостуват на нашата сцена през август. Тук отново става дума за един по особен прочит на режисьорката Урсула Хьорнер. Историята между Ромео и Жулиета ще бъде пренесена в Латинска Америка по време на един карнавален ден, свързан със смъртта. Балетът „Ана Каренина“ на Пловдивската опера е второто заглавие в афиша на 16 юли. Много интересно съчетание на романа на Толстой с музиката на Чайковски на хореографа Лео Муич. Русенската опера ще представи своето последно премиерно заглавие „Ернани“ от Верди. Режисьор е Орлин Анастасов, а в главната роля ще чуем българското топ сопрано Цветелина Василева. Домакините от МДТ “Константин Кисимов“ във Велико Търново ще представят също един впечатляващ спектакъл -„Амадеус“ по романа на Питър Шафър със сценична адаптация и режисура на Бойко Илиев. Закриването на фестивала ще е на 10 септември с танго операта „Мария от Буенос Айрес“ на Астор Пиацола, постановка на Пловдивската държавна опера със специалното участие на Люси Дяковска.
-  Можем ли да обобщим, че тенденциите в съвременната опера и балет са свързани с експерименти, с провокации към публиката, с преплитане на жанрове, с пренасяне във времето?
-  Нов живот на класическите заглавия, написани преди повече от сто години. Това са търсенията, които творците интерпретират в световен мащаб. Очевидно и българските оперни театри са част от тази световна тенденция, което е доказателство, че българските артисти винаги са били и са част от световната музикална сцена. Но, най-добре ще го разберат зрителите на фестивала „Сцена на вековете“, защото живото съприкосновение с голямото изкуство остава незабравимо.