Днес Европейският парламент одобри докладите за Косово и Сърбия. Докладът [за Косово] подчертава необходимостта от нормализиране на отношенията със Сърбия. Германският депутат Виола фон Крамон, изготвила доклада за Косово, заяви, че подкрепя кандидатурата на Косово в Съвета на Европа, но не и в Европейския съюз, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес. Между другото тя подчерта, че подкрепя визовата либерализация за Косово.
Докладчикът на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон каза, че този доклад е изчерпателен по основните точки.
„Включихме и пълната подкрепа за кандидатурата на Косово за членство в Съвета на Европа. Въпреки това, ясно разграничаваме това от  кандидатурата за ЕС, за която както казахме, не е дошъл момента предвид проблема с непризнаването на страната. А това го казах пред пресата и в Косово, когато бях там миналия път", заяви докладчикът за Косово.
Тя каза и добри думи за сегашното правителство, като посочи, че то е започнало борба с организираната престъпност и корупцията.
„През 2020-2021 г. настъпи обрат с новото правителство, което се ръководи от Албин Курти след победата през февруари 2021 г.. То има намерение и работи по реформите за сближаване на Косово до ЕС, дори в тази много трудна икономическа ситуация. Но то започна и интензивна борба срещу организираната престъпност и корупцията. Ние също виждаме това и отчитаме, че се случва в специален момент в международен контекст. Виждаме руската агресия и това е особено обезпокоително за страните от Западните Балкани. Виждаме настроението в Западните Балкани, особено в Косово, което доведе до временно увеличаване на силите на ЕУЛЕКС [мисията на ЕС за върховенство на закона] в страната, но и това е важно да се отбележи, че не сме видели и не сме забелязали сериозни заплахи за сигурността и териториалната цялост на Косово, било то на север, или в която и да е част на Косово“, каза тя.
Освен това в доклада се споменава необходимостта от нормализиране на отношенията със Сърбия.
„Докладът подчертава необходимостта от нормализиране на отношенията със Сърбия въз основа на взаимното признаване като приоритет и като предварително условие за присъединяването на двете страни към ЕС. Диалогът Прищина-Белград не е много високо в дневния ред и споразумението, постигнато в миналото, се поставя под въпрос, което показва липса на сериозна ангажираност, а това е обект на критика от много отделни евродепутати, а също и в нашия доклад“, каза тя.
Тя добави, че в доклада се посочва, че ще бъде оказана пълна подкрепа на Мирослав Лайчак, специалния пратеник за диалога. Според нея постигнатото споразумение за енергетиката и изчезналите лица е добър знак за диалога. Фон Крамон също призова за включване на жените в процеса на диалог.
В доклада за Косово се споменава и визовата либерализация.
„Ние многократно сме подкрепяли това чрез предложения и чрез гласуване в парламента, но визовата либерализация е блокирана на ниво Европейски съвет, а не тук в парламента, нито в комисията. Аз лично съм била в Париж по този въпрос и ние наистина направихме всичко възможно да деблокираме ситуацията. Сега след изборите във Франция виждам, че има нов стремеж въпросът да бъде решен“, каза тя.
Тя призова правителството да работи с международните партньори и да изпълни препоръките на Венецианската комисия. 
Фон Крамон призова за изпълнение съдебното решение за манастира в Дечани.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)