Новата френска министър-председателка Елизабет Борн заяви днес, че нейното правителство на малцинството иска да направи реформи в пенсионната система, да национализира водеща енергийна компания и предпази гражданите от последиците на инфлацията. В първото си официално правителствено изявление тя очерта плановете за реформи в икономическата, екологическата и социалната сфера, като прикани опозицията да ѝ съдейства в постигането на тези цели, предадоха ДПА и Ройтерс.
На изборите през юни центристката коалиция на президента Еманюел Макрон изгуби парламентарното си мнозинство, въпреки че Макрон бе преизбран за втори мандат през април. 
В речта си пред депутатите днес Борн се ангажира да укрепи ролята на Франция в Европа и каза, че с гласа си на изборите французите са приканили партиите да говорят повече и по-добре помежду си. Тя обеща правителството да се вслушва в предложенията на опозицията, да ги обсъжда и ако съвпадат с неговите цели и ценности, да променя плановете си.
Малко преди обръщението на Елизабет Борн към депутатите членове на левия алианс в Националното събрание поискаха да се гласува вот на недоверие към правителството. Борн бе заявила предварително, че няма да поиска вот на доверие, каквато е практиката веднага след първото изявление на премиера.
Съюзът на леви, социалисти, зелени и комунисти нямат шанс на успех при евентуален вот на недоверие. Консерваторите от "Републиканците" и крайнодесният "Национален сбор" са обявили, че няма да го подкрепят. А вотът на доверие може да се състои най-рано в петък.