Международен екип от десетима учени обобщава резултатите от осъществени наблюдения на спокойното слънце в метрови радио вълни, с което е постигната безпрецедентна пространствена разделителна способност за слънчеви наблюдения в тези честоти.
За пръв път авторите постигат прецизни измервания на температурата на яркостта и размера на нашата звезда в диапазона от 20-80 MHz и наблюдават пространствено разрешени структури в слънчевата корона, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (ИА с НАО) към БАН.
По думите им резултатите компенсират липсата на нискочестотни измервания на температурата на яркостта в предишни наблюдения. Научите сведения са публикувани в авторитетното издание The Astrophysical Journal. 
Екипът от учени, осъществил изследването, включва българските изследователи доц. д-р Камен Козарев и постдокторанта д-р Джан Пейдзин от ИА с НАО към БАН, както и техни колеги от Нидерландия, Ирландия, Китай, Полша, Белгия и Германия.
Слънцето е активна звезда, която има значителни радио емисии в широк честотен диапазон от kHz до THz, а слънчевата атмосфера има сложно разпределение на магнитното поле, плътност на плазмата и температура, констатират учените. Тези различни свойства на слънчевата атмосфера водят до различни характеристики на радиоизлъчването при различни честоти. Наблюденията в интерферометричен образен режим на слънчевите нискочестотни емисии могат да помогнат за диагностицирането на свойствата на плазмата на големи височини в слънчевата атмосфера.