Фермерите могат да използват модерните технологии Wi-Fi и Wireless, както и други върхови разработки, в отглеждането на животните, съобщиха от Международен панаир-Пловдив. С това е свързана част от новостите, които ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра“ от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив с участието на компании от 22 държави.

Система за откриване на разгонени животни чрез безжична Wi-Fi технология e включена в експозицията. Оборудването помага да се подобри плодовитостта на крави и юници. Датчици засичат промените в поведението им, които сигнализират кога е най-подходящият момент за зачеване. Данните са достъпни на смартфон, таблет или лаптоп.
Български учени предлагат улеснение за изкуствено осеменяване на овце. Опитната станция по земеделие в Търговище е направила разредител за семенна течност от коч, за да се запазят качествата й при in vitro съхранение.

Редица иновации, които ще бъдат демонстрирани на „Агра 2014“, стимулират растежа на животните и повишават добивите от мляко и месо. Система eHeat поддържа оптимална температура в боксовете на прасенцата чрез софтуер, вграден в отоплителния панел, и пести енергия. Световната новост е представена от датската компания „Animal Care ApS“. Тя е част от делегация, включваща 14 водещи фирми, които ще презентират технологии и оборудване за животновъдството на 5 март.

Икономично LED осветление за кравеферми е иновация от световен мащаб, с чиято помощ денят се удължава с 8 часа, а това повишава продуктивността и подобрява състоянието на кравите. Може да се види на щанда на „Алфа-микс“ заедно с друга иновация от световен мащаб – мобилна доилна машина, подходяща за малки семейни ферми. Осветителна технология за стимулиране на добива на мляко е изобретила и фирма „Ира-Д“.

Точно и икономично дозиране на храната за животни осигурява системата Siloking Wireless. Новият безжичен терминал се използва за управление на смесители и разпределители на фураж. Тази световна новост ще бъде представена от „Марпекс агро“, Русе.
Увеличеното предлагане на модерни технологии, продукти и техника за животновъдството се дължи на инициативата за по-широко презентиране на бранша, която бе подета от Международен панаир Пловдив миналата година.

На „Агра 2014“ отново ще бъдат показани елитни породи и оборудване за тяхното отглеждане, като част от цялостната панорама на селското стопанство. В нея присъстват 69 новости, от които 31 световни и 11 европейски. Очаква се над 30 000 посетители от страната и чужбина да разгледат експозициите на изложителите. Гостите могат да се включат в томбола, като попълнят анкетна карта.