Заместник-председателят на британската Консервативна партия Бим Афолами обяви в ефира на телевизионно предаване, че подава оставка, след като преди това заяви, че снема подкрепата си от премиера Борис Джонсън, предадоха агенциите.
С решението си Афолами, който е и депутат в британския парламент, последва примера на министъра на финансите и здравеопазването, които също се оттеглиха. Причина за действията им стана скандалът около бившия заместник-отговорник за дисциплината в парламентарната група на торите Крис Пинчър.
"След последните твърдения за бившия заместник-отговорник за дисциплината в парламентарната група, а и след други събития, станали през последните седмици, просто повече не смятам, че премиерът може да разполага както с моята, така и с подкрепата на партията, а и на страната като цяло", каза Афолами в предаване в ефира на "Ток Ти Ви" (Talk TV). "Смятам, че поради тази причина той трябва да си подаде оставката."
След това Афолами потвърди, че подава оставка с думите, че не може повече да остане на поста си, докато премиер продължава да е Борис Джонсън. "Повече не мога да изпълнявам функциите си при сегашния премиер - но казвам това със съжаление, защото според мен това правителство свърши някои доста добри неща", каза вече бившият зам.-председател на торите.