Русе ще бъде домакин на националния етап на международния музикален конкурс „Томас Кути“, който ще се проведе в събота от 12 часа в общинската зала „Култура“ на ул. „Цариброд“ 3. Негов организатор е Асоциация на Лайънс клубовете - Дистрикт 130 България със съдействието на русенските Лайънс клубове и Общинския детски център за култура и изкуство. В конкурса ще участват 10 младежи до 26 години.
По традиция всяка година се избира един инструмент, с който младите музиканти да се състезават в конкурса. През 2022-а това е човешкият глас. Изпълнителите ще покажат своите певчески умения в два тура от 12 до 16 часа. Те ще бъдат оценявани от жури в състав оперната прима Мариана Цветкова, проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство и директора на русенската опера Пламен Бейков.
Носителят на първа награда ще представи България на финалния кръг на 30-тия Европейски LIONS музикален конкурс „Томас Кути“ на 27-29 октомври по времето на Европа Форум в Загреб.