На 12 ноември предстои русенската публика да стане съпричастна към новата премиера на "Човешкия глас" - монооперата на Франсис Пуленк по пиесата на Жан Кокто. Тази трета за новия сезон оперна премиера екипът посвещава на 130-годишнина от рождението на френския поет и драматург Кокто и на 120-годишнината на композитора Пуленк. 
В изключително сложната роля - и като вокал, и като актьорско присъствие, на сцената ще излезе сопраното Теодора Чукурска, възпитаничка на италианската академия "Санта Чечилия". Партнира й пианистката Божена Петрова. Режисьор е Аделаида Якимова-Фурнаджиева. 
Сценографията е изчистена не максимално, а архимаксимално, до пределен лаконизъм, обяснява режисьорът Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Две червени обувки като символ на свободата /робът ходи бос!/, едни стълби - връзката между световете, и две въжета, които заплитат и разплитат гняв, разочарование, безнадеждност, пориви, страст, надежди. В тази творба всеки детайл е натоварен с философия и символи, които в определен смисъл са еманация на артистизма от първата половина на 20 век, казва авторката на постановката. 
Тя припомня, че в България за първи път тази роля е изпяла сопраното Галя Йончева - това е станало на концерт през 1974 г., а веднага след това Йончева е представила монооперата в Русе на фестивала "Мартенски музикални дни". През 2007 г. отново на русенския фестивал "Човешкият глас" е представен от сопраното Виолета Шаханова в постановка на Теодор Стамболиев. През 2016 г. русенци станаха свидетели на друг експеримент със световна премиера - в постановката на Пламен Бейков за първи път ролята на Гласа бе изпълнена от мъж, тенора Георгиос Филаделфевс.