Генералът начело на Судан заяви днес, че въоръжените сили на страната ще се изтеглят от преговорите за разрешаване на продължаващата политическа криза, предизвикана от преврат миналата година и ще позволят на представители на гражданското общество да заемат тяхното място, предаде Асошиейтед прес.
В излъчено по суданската държавна телевизия изявление генерал Абдел Фатах Бурхани също така обеща, че ще разпусне оглавявания от него суверенен съвет, след като бъде сформирано ново преходно правителство. Съветът управлява страната откакто военните поеха властта с преврат миналата година.
Откакто беше извършен превратът в Судан, политическата мисия в Судан на ООН, Африканският съюз и източноафриканската регионална група Орган за развитие се опитват да договорят решение на политическата безизходица. Но засега разговорите остават без резултат. Продемократични групи многократно обявиха, че няма да преговарят с военните и призоваха те веднага да предадат властта на цивилно правителство.
Бурхани не уточни кога или кой ще замени военните на масата за преговори. Той каза, че след като бъде разпуснат управленският съвет, армията и влиятелното паравоенно формирование, известно под името Сили за бърза подкрепа, ще бъдат поставени под командването на нов управляващ орган, който ще бъде отговорен за отбраната и сигурността на страната.
Судан изпадна в хаос, след като превратът прекъсна едва започналия преход към демокрация след продължилото три десетилетия репресивно управление на бившия лидер Омар ал Башир. Ал Башир и неговото подкрепяно от ислямисти правителство бяха свалени от власт от военните след всенародно въстание през април 2019 година.