Историческият музей в Бяла получи от прокуратурата всички намерени музейни експонати, които бяха откраднати от музея в продължение на пет години, съобщи директорът на музея д-р Иво Жейнов.
В периода 2008-2013 година от музея са разграбени над 1500 експоната, като са опразвани не само фондохранилищата, но и експозициите за посетителите. Подменени са оригинални униформи на офицери и войници, също и казашки и моряшки униформи. Установена бе липсата на десетки оригинални пушки, войнишки атрибути, символи и оръжия. Кражбите са засечени след като през 2013 година на аукцион в Москва е предложена пушка „Баранов“ за 40 000 долара. Оръжието е рядко и ценно и при проверката на произхода му се оказва, че е дарено на музея в Бяла от руския император Александър Втори. Откраднатите униформи са подменяни с лоши копия от изкуствени материи, а част от експонатите са заменени с униформи от българската войска и дори с такива от армията на нацистка Германия. Нанесените щети са за 467 334 лева.
За кражбите на съд бяха изправени бившият военен Тошко Станев и двете уреднички Димитрина Мангова и  Татяна Йорданова. Според обвинителния акт Тошко Станев подбирал ценните експонати, подменяли ги с помощта на уредничките фалшификати и след това ги пласирали на колекционери. 
Жестът на държавното обвинение е във връзка със 145-ата годишнина от влизането на руската армия в Бяла - 5 юли 1877 година (нов стил). Върнатите от Окръжна прокуратура експонати са приети от музея на отговорно пазене, но това няма да попречи да заемат местата си в експозицията и в скоро да са на разположение за разглеждане от посетителите.
Основната част от върнатите на отговорно пазене културни ценности са различни модели руско оръжие от времето на Руско-турската войната 1877-1878 година. Това са пушки „Крънка“, „Бердана 1“, 4 модела на пушката „Бердана 2“, щикове, инструменти за почистване, мерник за оръдие, пълнители за картечница „Гатлинг“, оръдейна мерна линия и др. Отново ще бъде монтиранана на лафета си в Драгомировата звезда и картечницата „Гатлинг-Горлов“, произведена от фирма „Колт“ по руска поръчка. Освен оръжие ще бъдат върнати ценни фотографии, както и различни документи от фонда на музея, включително и такива, отнасящи се за баронеса Юлия Вревска.
10 цевното тяло на картечницата с рама и ръчка за задвижване „Гатлинг-Горлов“, тежащо без лафет 163 килограма, беше открито от служители на БОП и ДАНС един ден след кражбата му. Оръжието е изключително рядко - през септември 1869 година от САЩ в Русия са доставени 20 десетцевни картечници „Гатлинг-Горлова“, а в музея в Бяла са експонирани 5 от тях. На всяка има фабрична месингова планка с надпис: „Кольтовский Оружейный заводъ. г. Гартфордъ. Америка.“
По време на Руско-турската война 1877-1878 година Рущукският отряд получава 8 от тези картечници. Още 8 действат като обсадна артилерия при Никопол, Плевен и Шипка. В състав на отряда на ген. Скобелев при обсадата на Плевен е сформиран летящ отряд, в който са включени 6 картечници „Гатлинг“. След войната тези 16 картечници са предадени на българската Земска войска. Средната цена на легално продадените на колекционерски аукциони в наши дни подобни картечници „Гатлинг“, произведени от оръжейния концерн „Колт“, е 216 535 долара. Екземплярът на музея в Бяла е значително по-скъп, тъй като е много по-рядко срещан. Но най-голямата му стойност, разбира се, не е финансова, а историческа. Това се отнася и за останалите експонати, всеки от които е безценен като част от националния летопис.
Картечниците „Гатлинг“ са поставени на т. нар. Драгомирова звезда - кръгова артилерийска позиция, направена в парка на музея в чест на генерал Драгомиров, командвал 14 дивизия, която първа преминава пред Дунава при Свищов.