Прерязаха лентата на възстановената крепост "Боровец" край Правец, съобщиха от фирмата, извършила консервацията на обекта “ПиЕсПи” ЕАД.
Събитието се случи след 14 години проучвателна работа на обекта Антична и Късноантична крепост „Боровец“, над с.Разлив, през отминалия уикенд. С това тя е в готовност за включване в националната мрежа от културни обекти, посочват специалистите.
Лентата прерязаха Юлиан Димов – управител на фирма “ПиЕсПи” ЕАД, която извърши консервацията, експонирането и социализацията на крепостта, Таня Борисова – директор на Историческия музей в Правец, и Деян Николов – зам.-кмет на Община Правец.  Малко позната и труднодостъпна, Античната крепост "Боровец" край Правец вече може да посреща посетители след продължилите близо година дейности по консервация и експониране. Над 100 тона материал е закаран до крепостта с коне по тясната планинска пътека, поради липсата на друг достъп до обекта. Дейностите по проекта “Коридори на културното наследство - инструмент за устойчиво развитие на трансграничния регион България-Сърбия”, изпълнени от екипа на фирмата, включват консервация на крепостни стени и останки от сгради вътре в крепостта; изграждане на експозиционни пътеки; изготвяне на информационни табели, представящи историята на обекта; насипване на пътеките с камък.  
Те са финансирани по програма Interreg – ИПП България-Сърбия, по проект, защитен от Историческия музей в Правец, чиято стойност е около 470 000 евро. Проектът в началния си вид е дело на проектантско бюро “Архика” с ръководител арх. Милена Каменова. /ИРС